MADRID Solar Decathlon 2010 ja ’Siilot’

Minulla oli tilaisuus tutustua korkeakoulujen väliseen Solar Decathlon – kilpailuun (http://www.sdeurope.org/?lang=en ) energiatehokkaasta koetalosta. Myös Aalto yliopisto osallistui kilpailuun Luukku – koetalollaan. Tuloksena upea viides sija (http://www.aalto.fi/fi/current/news/view/2010-06-29-003/) , mitä on pidettävä erinomaisena saavutuksena ensikertaa osallistujalle.

Onnitteluni koko porukalle:)  !

Madridin vierailun aikana näin jotain aivan uutta. Nimittäin keinotekoisen, luonnon olosuhteita jäljittelevän aurinkosuojan (kts. alla oleva kuva). Täysin uudella asuinalueella, jossa puusto on vielä pienikokoista, puistoihin oli tuotu melko suurikokoisia (h = noin 18 m ja r noin 3-4 metriä) teräsrakenteisia ’siiloja’.

Siilot seisovat teräsjaloin ja yläosa on verhoiltu rst-verkolla. Siilon sisäpuolelle, noin kolmen metrin korkeudelta alkaen, on istutettu varjostavia köynnöskasveja. Siilot ovat niin isokokoisia, että linnut ovat rakentaneet niihin pesiään ja alueella raikui lintujen laulu. Siilojen kohdalle katutasoon on rakennettu istuskelupaikkoja, leikkipaikkoja jne. Kovallakin helteellä siilojen kohdalla katutasossa ilma on noin viisi astetta ympäristöään viileämpää. Sitä mukaan kun ilma lämpenee, se kohoaa siiloa ylöspäin pääosin painovoimaisesti. Sisäpuolella oli myös ylöspäinjohtava putkisto, jossa pienillä tuulettimilla tehostettiin ylösvirtausta. Sähköä saatiin katolla olevista aurinkopaneleista. (Kts. kuva alla).

Kun puusto on kasvanut puistoissa riittäviin mittoihin, puretaan terässiilot ja viedään toiseen vastaavaan paikkaan.

Mielenkiintoista?

Madrik-Auringolta-suojautuminen

Noin 16-18 m korkea ja 6-8 m halkaisjaltaan oleva ’siilo’ auringoltasuojautumiseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.