Tampereen Amuri ja 180 miljoonan euron kysymys

Yhteenveto:

valtakunnallinen_asunto_ja-yhdyskuntapaiva_2010.pdf

Esitysmateriaali: pasi_heiskanen_aypa10_web.pdf
(ladattavissa täydessä koossa osoitteesta http://www.sfhp.fi/tapahtumat/arkisto/aypa10/index.html)

Materiaali perustuu XXXII Valtakunnallinen asunto- ja yhdyskuntapäivä 6.5.2010 Helsinki, Finlandia-talolla pitämääni puheenvuoroon.ONKO PITKÄLLÄ TÄHTÄYKSELLÄ (yli 30 vuotta ja eteenpäin) OPTIMAALISIN RATKAISU SANEERATA ESIMERKISSÄ ESIINTYVÄN KALTAISIA ASUINALUEITA,  JOLLOIN VALLITSEVA TILANNE ’JÄÄDYTETÄÄN’ KYMMENIKSI VUOSIKSI. OLISIKO LÖYDETTÄVISSÄ KEINOJA, JOILLA PERIAATTEESSA SAMALLA SANEERAUSKUSTANNUKSELLA VOISIMME TOTEUTTAA USEILLA ERI KRITEERILLÄ ARVIOIDEN SELKEÄSTI YMPÄRISTÖN KANNALTA KESTÄVÄMPÄÄ JA KORKEAMPITASOISEMPAA YMPÄRISTÖÄ ?

On huomattava, että esitys on ’poikkitieteellinen’, eli lähestymiskulmia ovat ainakin; kaupunkikuva, rakentamistalous, asuntosuunnittelu, kaupunkirakenne ja ekologisuus. Ts. kaikkien näkökulmien osalta olen joutunut tekemään resurssien rajallisuuden vuoksi rajauksia ja yleistyksiä. Näin ollen esimerkiksi taloudelliset laskelmat ovat suuntaa-antavia, eli esim. mahdolliset kaavoitusmaksut, verot, pääomakulut ja yrittäjävoitot ei ole huomioitu lainkaan.

OLEN LASKELMISSA ARVIOINUT, ETTÄ UUDET RAKENNUKSET OLISIVAT PASSIIVITASOA JA AUTOPAIKAT MAAN ALLA.

amuri-ilmasta

Amuri Näsinneulasta nähtynä ehdotukseni mukaisesti uudisrakennettuna. Kuva; Arkkit. yo. Timo Vahteri

Ideani on siis, että nykyiset asukkaat sijoittaisivat perustettavaan asunto-osakeyhtiöön saman summan, kuin mikä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa kuluu joka tapauksessa rakennusten saneeraukseen. Samalla he saavat oikeuden koituvaan arvonnousuun. Kun laskemme nykyisen markkinahinnan ja uuden korkeampitasoisen asunnon hinnanerotuksen sekä lisäämme siihen em. korjauskulun, summalla saisi uuden vastaavankokoisen, mutta siis arvokkaamman ja parempitasoisen asunnon, jonka käyttökulutkin siis pidemmällä aikavälillä olisivat selkeästi nykyistä alempia.

Koska alueen tahokkuus ja huoneistojen neliöhinnat nousevat selkeästi, edustaa kokonaisuus niin suurta taloudellista arvonnousupotentiaalia, että sen luulisi kiinnostavan myös taloyhtiöitä ja gryndareita. Yhteiskunnan intressi olisi myös aivan ilmeinen.

—-

Ajatuksestani on valmistumassa myös diplomityö arkkit.yo Timo Vahterin toimesta.

Asuntomessut on tukenut Vahterin diplomityötä, joka tehdään prof. Markku Hedmanin ohjauksessa. Timo on myös tuottanut tilauksestani oheisen esitysmateriaalin.

Kun esityksen ’katsoo’ esitysmoodissa, niin kuvasarja toimii niin, että idea aukeaa selkeämmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.